دلایل تلخ شدن میوه های خیار و بادمجان

دلایل تلخ شدن میوه های خیار و بادمجان

زمان تقریبی مطالعه: 3 دقیقه

فهرست مطالب …

✅ یکی از دلایل تلخ شدن میوه خیار، ورود دو ماده تلخ از برگ ها به درون میوه خیار است:

🥒 کوکوربیتاسین B و کوکوربیتاسین C ؛ این مواد باعث ترشح موادی (متابولیتهای ثانویه) می شوند که موجب تلخ و بد مزه شدن برگ های خیار می شوند تا بدین وسیله گیاه قدرت تدافعی از خود داشته باشد و پرندگان، حشرات و جوندگان نتوانند از آن تغذیه کنند.

🪴 حال اگر این مواد به دلایلی از برگها به درون خیار نفوذ کنند موجب تلخ شدن بخشی از میوه (معمولا دمگل) می شود.

🥒 علت وارد شدن این متابولیتهای ثانویه به درون میوه خیار، ایجاد استرس برای گیاه است و در حقیقت پاسخ دفاعی گیاه به شرایط نامساعد است. این استرس ها به دلایل زیر به گیاه وارد شده منجر به ورود دو ماده تلخ از برگها به درون خیار می گردد:

☀️ خشکی هوا: اگر در منطقه ای هستید که هوای گرم و خنک دارد، میوه خیار قطعا تلخ می شود. باید برای پیشگیری از تلخی خیار تنش رطوبتی را از گیاه دور کنید. هر موقع گیاه به گلدهی رسید تا زمان میوه دهی هرگونه تنش آبی می تواند باعث تلخ شدن مزه خیارها شود.

💧 کمبود آب هنگام گلدهی و تشکیل میوه های خیار و بادمجان می تواند منجر به تشکیل شکوفه های انتهایی پوسیده و میوه بدشکل گردد. کاهش اندازه میوه و عملکرد نیز در اثر استرس رطوبتی پدید می آید. تنش رطوبتی در زمان رسیدگی میوه مهمترین عامل محیطی در تلخ شدن محصول می باشد.

🍄 در چنین شرایطی تعداد دور آبیاری را زیادتر کنید و در اطراف گیاه مالچ بپاشید تا رطوبت خاک محفوظ بماند. این کار باید با اطلاع و نظارت گیاهپزشک صورت گیرد تا بیماری های احتمالی ناشی از رطویت بالا کنترل شوند.

🔖 خاک فقیر: یکی دیگر از عوامل بروز استرس و در نتیجه تلخ شدن خیار، فقیر بودن خاک از مواد مغذی است. برای پرورش خیار باید مواد آلی و معدنی خاک را با استفاده از کودهای مناسب تامین کنید تا استرسی به گیاه وارد نشود و این مستلزم انجام آزمایشات خاک و بافت گیاهی و همچنین رصد دوره ای وضعیت سلامت گیاه زراعی ست.

🌝 کمبود نور: مناطقی که کمبود نور خورشید دارند و یا زمان هایی از سال که آفتاب کافی وجود نداشته خیارها با تلخی مواجه می گردند. توصیه میشود در چنین شرایطی کشت خیار در مکانی صورت پذیرد که بیشترین میزان نور را در طول شبانه روز دریافت کند.

🥒 خیارهایی که بیش از حد بزرگ یا خیلی زردند، تلخ شدند. عدم رعایت تراکم کاشت نیز میوه ها را تلخ می کند.

🗓 با پیش آگاهی از شرایط منطقه خود برای کشاورزی، قبل از اقدام به کاشت خیار و بادمجان فرصت کافی برای اتخاذ تصمیمات و تمهیدات لازم و بموقع در پیشگیری از تلخی خیار، کنترل آفات و تغذیه صحیح را خواهید داشت.


این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید

دیدگاهتان را بنویسید